Cattleya

Hier kun je kijken naar foto's van mijn bloeiende Cattleya's. Eerst even het 'wetenschappelijke' stukje:

Cattleya is een geslacht van orchideeën met circa zestig soorten stamt uit Midden en Zuid-Amerika.

Het zijn epifyten met meest langgerekte, cilindrische, dikke of dunne schijnknollen. Daar groeien van boven een of twee langgerekte eironde tot kort-zwaardvormige bladeren uit, die langer dan een seizoen aan de plant blijven. De bloemstengel ontspruit aan de schede aan de basis van het blad. Het aantal bloemen varieert van een tot vijftien, bij kleinbloemige soorten zelfs nog wel meer. Veel soorten en cultivar zijn zeer geschikt als snijbloem. Naast hun vaak felle kleuren worden de bloemen gekenmerkt door een brede tongvormige lip, die vaak geplooid is of een rimpelige rand heeft.

De botanische naam verwijst naar de Engelsman William Cattley, een orchideeënverzamelaar.

In mijn jeugd ben ik voor het eerst in aanraling gekomen met deze plantenfamilie. Het is wel een beetje duale liefde. De niet bloeiende planten kun je nou niet echt heel erg spannend noemen, ze lijken heel erg veel op elkaar. Sterker nog, het is zo goed als onmogelijk om een plant te deternimeren in niet bloeiende staat...

Maar, als de plant gaat bloeien, dan begint de magie. De bloemen zijn zo divers, zo kleurrijk en de meeste geuren zo lekker! En daar schuilt de kracht en de pracht van deze planten in. Kijk naar de foto's en geniet van de diversiteit!

 

© 2017 In Lak'ech Ala K'in. All Rights Reserved.