Mijn honden

Djeany, Bindi, Pinu'u en Yoda. Pyreneese Herdershonden. Klein van stuk, groot in elk ander opzicht.

Knuffelberen, mini kerncentrales, gevoel voor humor, werkpaarden, zeer intelligent. Zomaar wat woorden die me te binnen schieten als ik aan ze denk. Deze honden zijn met geen enkel ander ras te vergelijken. Alle standaard typeringen schieten te kort. Honden van uitersten, die je elke dagen dwingen om het beste in je zelf naar boven te halen. Want ze voelen je stemming haarfijn aan en reageren daarop. Hoe relaxter jij bent, zo releaxt zijn zij ook. Jij gestrest? Zij gestrest!

Dit maakt dat dit ras niet voor iedereen geschikt is. Ze kunnen niet lang alleen zijn en hebben elke dag flinke beweging nodig. Weer of geen weer. Ze moeten 'werk' hebben. Hebben ze dat niet, dan verzinnen ze zelf wel wat en dat is meestal niet wat wij mensen leuk vinden. Maak gebruik van hun intelligentie en leer ze! Maakt niet uit wat, ze vinden alles leuk. Zo hebben we, onder andere, geleerd de was uit de droger te halen...

Je moet stevig in je schoenen staan, maar niet rigide zijn. Een duidelijke, consequente opvoeding zonder gemeen of onrechtvaardig te worden. De beste omschrijving die ik kan bedenken is: een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen.

Lukt het je om om te gaan met dit eigenzinnige karakter dan heb je een hond als geen ander. Maar het oorspronkelijke karakter blijft altijd aanwezig. Gefokt om zelfstandig te opereren, zul je altijd moeten blijven opletten. Want geef jij geen leiding, dan zullen zij dit gemis gaan opvullen. Denk goed na of je dit voor lange periode kunt opbrengen!

Kun je dit? Dan zul je niet gauw een trouwere kameraad vinden die voor je door het vuur gaat, die aandacht voor je heeft en luistert als de beste. Die van elke dag een feestje maakt. Die je liefde en dankbaarheid geeft. En 's avonds met een diepe zucht op je schoot in slaap valt.

Lees meer over Djeany, Bindi, Pinu'u en Yoda.

© 2017 In Lak'ech Ala K'in. All Rights Reserved.